Jürgen Lingl legt de ziel van de leeuw bloot, in een met de kettingzaag uitgesneden buste. Ook al blijft het beeld meer een ruwe schets, er komt toch een levend dier uit het hout naar voren.
Jürgen Lingl weet met trefzekere zaagsnedes de blik van een leeuw tot leven te brengen.
Jürgen Lingl (volledige naam: Jürgen Lingl-Rebetez) werd geboren in 1971 in Bad Tölz, Beieren. Van jongs af aan was hij gefascineerd door tekenen en schilderen. Op 20-jarige leeftijd had hij al een tentoonstelling van zijn werken in een galerie in Dachau. Na zijn dienstplicht begon hij een leerperiode bij de meesterbeeldhouwer Hans-Joachim Seitfudem, waar hij zijn klassieke opleiding ontving.
Lingl-Rebetez’s ontdekte dat de kettingzaag hem de vrijheid gaf om vormen met een ruwe, maar toch trefzekere techniek te creëren. Het werktuig gaf zijn kunstwerken bovendien zowel een schetsachtige als dynamische kwaliteit. Zijn beelden gaan meer over de essentie van zijn vele dieren, dan over de perfecte vormgeving ervan.
‘Voel de innerlijke essentie’
In een interview vertelde Lingl over zijn werkwijze: ‘Mijn doel is om de innerlijke essentie van mijn onderwerpen vast te leggen. Of het nu een dier of een mens is, ik wil dat de toeschouwer niet alleen de vorm ziet, maar ook de ziel voelt. De kettingzaag dwingt me om snel en intuïtief te werken. Ik kan daardoor energie en beweging in mijn beelden vastleggen zonder afgeleid te worden door te veel details.’
Jürgen Lingl en de ziel van de leeuw.
Lingl heeft diverse prijzen gewonnen, waaronder de “Coup de Coeur Sculpture” in 2006 en de Paul Belmondo Sculpture prijs in 2005. Zijn werk is te zien geweest in verschillende prestigieuze tentoonstellingen en galeries in heel Europa, zoals Leonhards Gallery, onder andere in Antwerpen te vinden. In Nederland mag hij de kampioen speedcarven Dave Harmsworth tot zijn bewonderaars rekenen. Deze maakt ook graag dierfiguren, die hij ter plekke met zijn kettingzagen uit dode bomen zaagt. Zo veranderen deze in een natuurmonument.
Leeuwen in serie gemaakt
Volgens Artprice zijn de prijzen voor de verkochte werken van Lingl op veilingen uiteenlopend, variërend van 1.200 tot 11.500 dollar. De hoogste prijs die tot nu toe voor een werk van Lingl-Rebetez is betaald, bedraagt 11.561 dollar voor een borstbeeld van een cheetah. Op de verkoopsite Artcatto zijn de prijzen hoger; tot 25.000 euro voor een zittende panter.
Hij maakt zoveel veel bustes van leeuwen dat het bijna op seriewerk gaat lijken. Dat houdt het gevaar in dat zijn werk een ‘kunstje-in-opdracht’ wordt. Zijn trefzekere techniek behoedt hem hiervoor. Elke nieuwe leeuw is toch steeds opnieuw weer een levend dier.
Tekst Jan Bom